Du må registrere deg (se opp til høyre) for å poste innlegg og bli varslet om nye innlegg via epost. Det første innlegget fra nye brukere må godkjennes, pga spam - det kan ta noe tid før det vises i forumet. Etterlysninger kan også legges inn i facebookgruppa "Gjøvik og Toten slektshistorielag". FOR ENGLISH SEE PAGE FOOTER.

Hjelp

 

 

Denne hjelpesiden gir innføring i de viktigste tingene du må vite for å kunne bruke forumet.

  For help in English see

right side of page footer.

 

Nye brukere anbefales å lese de 8 første punktene og punkt 13 og 20 på denne siden.

Prøv deg så fram og les resten av siden ved behov.

 

Innhold  (klikk for å gå til aktuelt punkt)

1. Dette bør du vite før du registrerer deg

    Brukerregistrering. Brukernavn, passord, epostadresse, regler

2. Hvordan få hjelp

3. Terminologi

4. Om FAQ - Frequently Asked Questions

5. På PC, Mac, Mobiltelefon og nettbrett

6. Fjerne rosa felt oppe på sidene

7. Navigere og lese emner og innlegg

8. Redigering av innlegg

9. Vedlegg

10. Kladder

11. Redigere tekst i et av dine postede innlegg

12. Slette et av dine postede innlegg

13. Varsling av nye innlegg, svar og sitering

14. Brukerkontrollpanelet

15. Sende epost til forfattere av innlegg

16. Sende referanse til innlegg som epost

17. Søking etter innlegg

18. Automatisk innlogging

19. Avansert redigering av innlegg 

20. Om bruk av informasjonskapsler

21. Arkivering av forumet

22. Deaktivert funksjonalitet

 

 1. Dette bør du vite før du registrerer deg:

                     

Brukerregistrering

Du må registrere deg med navn, passord og epostadresse m.m. for å kunne skrive innlegg. Trykk på Registrer oppe til høyre.

 • Brukernavn. Du må bruke fullt navn (minst et fornavn og et etternavn) i brukernavn. Du kan ikke selv endre brukernavn etter registrering, kontakt administrator, se nederst på siden. Kontakt også administrator hvis du har samme navn som en annen bruker.
 • Passordet må inneholde små og store bokstaver, samt tall. Unngå å bruke passord som du bruker på andre (viktige) konti.
 • Epostadressen vises kun til administratorer av forumet, ikke til andre brukere eller lesere. Det kan kun registreres en bruker pr epostadresse. 
 • Tidssone for Norge er UTC + 1 time på vintevintertid. (Det gjenstår å se hvordan programmet håndterer sommertid).
 • By. Velg så by i denne tidssonen, dvs Europa/Oslo.
 • Er ikke i bruk i øyeblikket: Bekreftelseskoden er det siste feltet som må fylles inn. Skriv inn koden nøyaktig slik den vises i bildet, pass på store og små bokstaver. Er den vanskelig å lese kan du trykke på knappen under for å få en annen kode. Denne koden gjør at det er vanskelig for andre enn mennesker, dvs datamaskiner, å registrere seg.

Etter registrering vil du motta en e-post med en lenke som du må klikke på for å aktivere registreringen.

 

Hvis du ved registrering får en feilmelding om at både Brukernavn og epostadresse m.m. er i bruk, sjekk om du får en epost melding innen et par minutter. Hvis du får den, klikk på aktiveringslenka i meldinga, og forsøk deretter å logge inn. Hvis du ikke får noen melding, kontakt oss, se nederst på siden.

 

Regler

Regler om hva som skal/bør skrives på forumet finnes under Regler oppe på siden. Brukere må bekrefte at de har lest reglene når de registrerer seg (OBS Regelene åpnes da i et eget vindu/fane). Brukere vil bli varslet om eventuelle oppdateringer av reglene.

 

 

2. Hvordan få hjelp

Klikk på "Kontakt oss" nederst på siden for å sende em melding til en administrator.

 

3. Terminologi

Forumet inneholder "innlegg" som er organisert i "emner". Et emne inneholder typisk en etterlysning (det første innlegget) og eventuelle svar-innlegg. Emner organiseres i "forum" f.eks "Etterlysninger Gjøvik Toten Land". Men, ordet "forum" brukes til å betegne to forskjellige ting. Det brukes også for å betegne alt du finner her på slektshistorielaget.no/forum. I tillegg til "Etterlysninger Gjøvik Toten Land" kan det komme andre lignende forum senere.

 

4. Om FAQ

Oppe på sidene vises det en lenke til FAQ (Frequently Asked Questions) som kan leses for å finne svar på mange spørsmål. Her er det mye informasjon, men svært mye er ikke aktuelt fordi vi har forsøkt å gjøre forumsidene så enkle som mulig, og har derfor unlatt å skru på mye av funksjonaliteten som beskrives i FAQet. Se nedefor om deaktivert funksjonalitet.

 

5. På PC, Mac, Mobiltelefon og nettbrett

Du kan bruke forumet fra alle de nevnte typene brukerutstyr. Brukergrensesnittet er nesten det samme. På mobiltelefon er f.eks Hjelp flyttet til en nedterkksmeny.

 

6. Fjerne rosa felt oppe på sidene

Oppe på alle sider kan det vises et rosa felt med diverse medlinger til brukerne. På mange typer brukerutstyr eller nettlesere vises et kryss til høyre i feltet. Registrerte brukere kan klikke på krysset for for å fjerne det rosa feltet til neste innlogging. På noen typer brukerutstyr eller nettlesere må man holde kusroren over feltet for å vise krysset.

 

7. Navigere og lese emner og innlegg.

På framsida av forumet vises forumene, f.eks Etterlysninger Gjøvik Toten Land. Klikk på forumtittelen for å vise emnene i forumet. Klikk på tittelen til et emne for å lese innleggene i emnet.

 

For å bevege deg til framsida eller et forum kan du klikke i linja oppe på sida som starter med et hus etterfulgt av slektshistorielaget.no. Linja viser hvor du befinner deg i hierarkiet av forum. Trykk på Forum for å komme til forumets framside. Trykker du på slektshistorielaget.no kommer du til vår hoved-webside.

 

8. Poste og redigering av innlegg

Innlegg postes enten som et nytt emne eller som svar i et ekisisterende emne. Et nytt emne kan f.eks være en ny etterlysning. For å starte et nytt emne trykk på "Nytt emne" i et forum. Svar legges inn i eksisterende emner ved å skrive inn tekst i Hurtigsvar feltet nederst i emnet, eller ved trykke på "Svar". Trykker du på "Svar" får du muligheter til å legge ved filer og bruke avansert formatering i innlegget på samme måte som når du legger inn et nytt emne.

 

I et nytt emne må du skrive inn emnet (overskriften, tittelen), og i et svar bruker du vanligvis den eksisterende emne "overskriften". Du får i begge tilfelle også opp et stort tekstfelt der du kan skrive inn selve teksten, i det følgende kalles dette "redigeringsfeltet". 

 

 

Knappen "Forhåndsvis" under feltet brukes til vise innlegget som en kladd, over redigeringsfeltet, med det format det vil ha i visning. Du kan fortsette redigeringen etter forhåndsvisning. Ved å trykke på knappen "Lagre kladd" kan du lagre kladden for senere redigering, se Kladder nedenfor. Knappen "Send" brukes til å poste det ferdige innlegget. (Se nedenfor om redigering eller sletting av postede innlegg). Nederst på siden vises de tidligere innleggene i emnet.

 

Redigeringsfeltet har to knapprader som kan brukes for formatering, f.eks uthevet skrift, nummerert liste m.m. Bruken av disse knappene beskrives i avskittet "Avansert redigering av innlegg", men du kan antakelig klare deg uten å bruke disse knappene, dog kan de være nyttige for å legge inn klikkbare lenker.

Hvis tekst som skrives inn starter med http:// eller www vil den automatisk bli oppfattet som en lenke og markert som en klikkbar lenke i blått.

 

9. Vedlegg

Under redigeringsfeltet kan du legge ved filer, f.eks foto eller dokumenter. Filene kan ikke være større enn 5 Megabyte, men det vil være en stor fordel om man holder seg godt under dette. Dessuten bør man legge inn lenker til bilder som finnes på nett, f.eks i Digitalarkivet, istedenfor å laste opp bildet som et vedlegg. Det er bare enkelte filtyper som er tillatt. Dette er tekstfiler, dokumenter, bilder og komprimerte filer. Film og andre formater tillates ikke. Du få beskjed hvis filtypen ikke kan lastes opp.

 

10. Kladder

Hvis du må avbryte redigeringen av et innlegg, og ønsker å fortsette senere, kan du trykke på knappen "Lagre kladd" under redigeringsfeltet. Kladdene dine vises under "Oversikt" i Brukerkontrollpanelet. Kladder kan også hentes inn ved å trykke på knappen "Last inn kladd" under redigeringsfeltet, som vises når du har lagret en eller flere kladder. Er det flere kladder kan du velge den aktuelle. Merk at eventuelt innhold i redigeringsfeltet vil bli slettet ved innlasting av en kladd.

 

11. Redigere tekst i et av dine postede innlegg

Du kan redigere et innlegg etter at du har postet det. Trykk på Blyanten i innlegget.

 

12. Slette et av dine postede innlegg

Du kan slette et innlegg etter at du har postet det, men det må skje innen en time etter posting. Trykk på den lille knappen med et kryss i innlegget.

 

13. Varsling av nye innlegg, svar og sitering

Du kan få Varsel på forumsidene (bjelle ved brukernavnet oppe til høyre) og/eller bli varslet via epost når nye innlegg postes i 1) et forum du abonnerer på 2) et emne 3) som svar på et emne du har "bokmerket" 4) svarer på et innlegg du har postet eller 5) siterer et innlegg du har postet. (Det er uklart hva som er den praktiske forskjellen på bokmerking og å abonnere på et emne.) Om du vil ha Varsel og/eller epost bestemmer du i Brukerkontrollpanelet, se under Systempreferanser->Rediger varslingsalternativer.

 

For å abonnere på et forum klikker du på "Abonner på forum" nederst på siden der forumet vises (merk at avkryssingsboksen kan virke noe missvisende). For å abonnere på et tema trykker du på skiftenøkkelen når temaet vises. Der kan du også bokmerke et emne. Når du skriver et innlegg kan du også krysse av, under feletet der su skriver innlegget, og bli varlset når noen svarer på innlegget. Du kan også administrere hvilke forum og emner du abonnerer på i Brukerkontrollpanelet, se under Oversikt. Der kan du også administrere bokmerker. 

 

14. Brukerkontrollpanelet (UCP - User Control Panel)

I brukerkontrollpanelet kan du skreddersy informasjon om deg og styre visse funksjoner i forumet. Panelet får du fram ved å klikke på navnet ditt øverst til høyre på siden, og så velge Brukerkontrollpanel.

 

Panelet brukes bla. for å se eller endre

 • Informasjon om deg selv. I feltet Interesser kan du oppgi geografiske områder som som du er spesielt interesert i, eller andre ting innen slekstforskning som spesielt interesserer deg. Bosted og webadresse kan også oppgis. Profilen vises foreløpig ikke til andre brukere. (Se under Profil i Brukerkontrollpanelet)
 • Epostadresse eller passord (se under Profil)
 • Abonnement på fora og emner. Se Varsling av nye innlegg, svar og siteringer nedenfor. (Se under Oversikt)
 • Varslingsalternativer. Se Varsling av nye innlegg, svar og siteringer nedenfor. (se under Oversikt)
 • Signatur. Legge inn en "signatur" som automatisk legges til på slutten av innlegg - men vær forsiktig med å legge ut for mye informasjon. (Forumet viser ikke  epostadressen din som ble brukt ved registrering.) Signatur bør være unødvendig.
 • Språk i brukergrensesnittet (se under Systempreferanser).
 • Tidssone og datorformat (se under Systempreferanser).
 • Bokmerker (Se under Oversikt)
 • Kladder (Se under Oversikt)
 • Vedlegg til dine innlegg (Se under Oversikt)

Forøvrig inneholder panelet en stor mengde andre innstillinger. Det anbefales at du lar være å endre disse med mindre du er sikker på konsekvensene av endring.

 

15. Sende epost til forfattere av innlegg

Når et innlegg vises kan du sende en epost til forfatteren ved å trykke på "snakkeboblen" der det står "Kontakt" på høyre side av innlegget. Mottakerens epost adresse vises ikke.

 

16. Sende referanse til innlegg som epost

Du kan sende en referanse til et emne i en epost til en epostadresse som du selv spesifiserer. For å sende går du til aktuelt emne, trykker på skiftenøkkelen og velger E-postemne. Meldingen vil i tillegg til din tekst inneholde tittel på emnet og en lenke til innlegget, og den vil si at du tror mottakeren er interessert i dette.

 

17. Søking etter innlegg

Du kan søke etter tekst i innlegg i alle forum eller utvalgte forum. Øverst til venstre finnes en enkelt søkefelt, og et tannhjul som tar deg til avansert søking. Når du viser et forum kan finnes det også et søkefelt over listen med emner.

 

18. Automatisk innlogging

Dette fungerer foreløpig ikke. Hvis du ved innlogging krysser av for "Husk meg" under passordet, skal du slippe å oppgi brukernavn og passord neste gang du logger inn fra DEN AKTUELLE MASKINEN. Du bør ikke krysse av for "Husk meg" på maskiner eller telefoner som andre har tilgang til. 

 

19. Avansert redigering av innlegg 

Dette avsnittet er uferdig

Når nye innlegg skal postes skrives teksten inn i redigeringsfeltet som er vist under. Bruken av feltet er delvis beskrevet i "Poste og redigering av innlegg" over. Her beskrives hvordan knappraden kan benyttes for avansert formatering av tekst.

 BBCode  Resultat

 

Formateringen vises ikke umiddelbart, men det settes inn koder (i firkantparenteser, f.eks [b]) før og etter teksten som skal formateres. Disse kodene kalles BBCodes.  [b]xxx[/b] vil f.eks føre til at tekst vises som fet (uthevet, bold), dvs xxx. For å se den formaterte teksten kan du trykke knappen "Forhåndsvis" under redigeringsfeltet.

 

Redigeringsfeltet fungerer forskjellig på forskjellige maskiner/telefoner, og kan variere med nettleser. På noen kan man markere teksten som skal formateres (xxx) og så trykke knappen for aktuellt format. På andre maskiner må man plassere kursor der formatert tekst skal inn, så trykke knapp for aktuelt format og til slutt skrive inn teksten (xxx) mellom start og slutt kode. Alle koder opptrer i par, en start og en sluttkode, og begge er omsluttet av firkantparenteser. Sluttkoden er lik startkoden, men har en skråstrek i tillegg.

 

Beskrivelse av noen av knappene, og de tilhørende kodene, i den rekkefølge de vises i figuren over:

 

        
 • Fet skrift (Uthevet, Bold). Startkode er [b] og sluttkode [/b], teksten mellom de to utheves. Se eksempel i figur over.
 • Kursiv skrift (Italic). Startkode er [i] og sluttkode [/i], teksten mellom de to blir kursiv.
 • Understreket tekst. Startkode er [u] og sluttkode [/u], teksten mellom de to blir understreket. Se eksempel i figur over.
 • Sitat. Startkode er [quote="brukernavn"] og sluttkode [/quote], teksten mellom de to blir plassert i en grå boks som markerer at teksten er et sitat, og brukernavnet står over teksten. Brukeren er den som har skrevet teksten. Brukernavnet kan utelates. Sitater genereres automatisk hvis man starter å skrive innlegget ved å trykke på en knapp merket med er anførselstegn i innlegget som skal siteres. Man bør unngå å sitere hele innlegg da de vises i sin helhet over det svaret du legger inn. Derimot kan det være aktuelt å kommentere deler av innlegget, da kan man klikke på anførselstegn-knappen og sitere hele innlegget for så å slette de deler som ikke trengs. 
 • Kodevisning. Denne knappen er ikke aktuell for de aller fleste.
 • Punktliste. Før listen skrives [list] (startkode) og etter listen skrives [/list], men hver linje må starte med [*], se figuren over.
 • Nummerert liste. Før listen skrives [list=1] (startkode) og etter listen skrives [/list], men hver linje må starte med [*], se figuren over.
 • Bilde. Startkode er [img] og sluttkode [/img], teksten mellom de to må være en lenke til et bilde på internett på formen http://lenkeadresse
 • Lenke (URL). Startkode er [url] og sluttkode [/url], teksten mellom de to må være en lenke til en webside på internett på formen http://lenkeadresse Se eksempel over. Lenken vises i blått i resultatet og er klikkbar. Kodene er egentlig unødvendig, hvis tekst som skrives inn starter med http:// eller www vil den automatisk bli oppfattet og markert som en klikkbar lenke.
 • Farget skrift (Skriftfarge). Startkode er [color=red] (for rød farge) og sluttkode [/url], teksten mellom de to vil få den aktuelle fargen. Når knappen trykkes kommer det opp et fargekart for valg av farge, da slipper du å selv skrive den engelske betegnelsen på farge.
 • Skriftstørrelse. I figuren vises denne som en nedtrekksmeny med teksten "Normal". Skriftstørrele velges ved å trykke på Normal. Startkode er [size=tall] (f.eks. [size=85] og sluttkode [/size], der "tall" angir størrelse i prosent med Normal=100% - sprosenttegnet skal ikke skrives.
 • Kopier (Copy). (Dette er ingen BBCode). Kopierer valgt tekst. For å kopiere tekst til utklippstavlen (clipboard) i Windovs kan du markere tekst og trykke Ctrl-Ins -du kan da lime inn teksten i andre program.
 • Lim inn (Paste). (Dette er ingen BBCode). Lim inn tekst som er kopiert med Copy knappen over. For å lime inn tekst som er kopiert fra andre program i Windows (dvs. innholdet på utklippstavlen) trykker du Shift-Ins.
 • "ab" - knappen fjerner alle BBCoder fra teksten.
 • Gul bakgrunn (Highligt). Startkode er [highlight=yellow] og sluttkode [/highlight], yellow er fargen på tekstens bakgrunn.
 • Justering av tekst. Startkode er [align=xxx] og sluttkode [/align], der xxx er center, left, right eller justify, dvs sentrert, venstrejuster, høyrejustert eller justert (for å fylle hele linja). Sentrert tekst vill opptre på en linje for seg selv.
 • Float
 • Preformatted
 • Gjennomstreket
 • Opphøyet skrift
 • Senket skrift

 

 Kan bruke flere koder samtidig - eksempel.

 

BBCode faq: https://www.phpbb.com/community/faq.php?mode=bbcode#f3r1

 

20. Om bruk av informasjonskapsler (cookies)

Forumet lagrer informasjon (informasjonskapsler, cookies) på din datamaskin som brukes for å logge deg inn automatisk (når vi får det til å virke) og som brukes for å holde orden på hvilke innlegg du har lest. Vi bruker ikke informasjonskapsler til andre formål. Lovverket krever at vi skal opplyse deg om dette på forumets framside, men det har vi ingen løsning på så langt. Svært mange websider på internett benytter informasjonskapsler.

 

Hvis du har logget inn på en maskin/telefon du ikke har kontroll over (f.eks på bibliotek), og trykket"Husk meg" og ikke husket å logge ut, kan du slette alle lagrede informasjonskapsler (se nederst på siden) slik at andre ikke automatisk logges inn fra maskinen du ikke har kontroll over. Du bør ikke bruke "Husk meg" på andre enn dine egne maskiner/telefon. Nye kapsler vil imidlertid bli lagret neste gang du bruker en maskin/telefon og krysser du av for "Husk meg".

 

21. Arkivering av forumet

Det gamle etterlysningsforumet fra år 2000 er eller vil bli gjort tilgjengelig. Det er lite sannsynlig at innholdet i det nye forumet vil bli tatt vare på så lenge. Det er mye mer komplisert, og mye mer som kan gå galt, og vi er mer avhengig av at programvaren som benyttes holdes oppdatert, og at vi har folk som kan gjøre jobben.

 

22. Deaktivert funksjonalitet.

Det kan hende du ser felt eller henvisninger som har å gjøre med funksjonalitet som er deaktivert for å forenkle brukergrensesnittet. I øyeblikket er følgende funksjonalitet deaktivert: Smilies, Private meldinger, sending av epost til andre brukere enn forfattere, hvem som er pålogget, status for brukere, Avatar  ............

 

%MCEPASTEBIN%